DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Bahaddin Özbuğutu
Bahaddin Özbuğutu
Giriş Tarihi : 09-07-2023 13:24

CENGAVER...!

İstanbul Bayrampaşa da ortağı olduğum Plastik fabrikasında iş hayatımı idame ettirirken bana çocukluğumu hatırlatan, okul saatlerinin dışında  ayakkabı boyacılığı yaparak ailesine katkı sağlayan 10 yaşlarında olduğunu bildiğim  zaman zaman  ofisime gelip ayakkabılarımı  boyayan adını cengaver koyduğum çocuk beraberinde   kardeşi ile  ofisime gelmişti, o gün  kardeşi abisinden habersiz  masamdan cüzdanımı almış annesine götürmüştü. 

Annenin  kredi kartımı kullanarak  küçümsenmeyecek kadar harcama  yapmış olduğunu öğrenmiştim.

Meseleyi adli vakaya dönüştürmeden çözme yolunu seçtim. 

Altınlar ve   cep telefonları dışında aldığı  bisikletleri, erzakları, kıyafetleri aileye bırakmış  şikayetçi olmamıştım. 

Durumu araştırırken bilenlerden bana kızanlar olmuştu, senin gibiler yüzünden bu tipler  alışkanlık haline getiriyorlar demişlerdi.

Ben ise küçük bir çocuğun hatasını yanlış kullanan anne yüzünden 4 kardeşin geleceğine leke sürdürmemek gerektiğini savunuyordum. 

Belliki Annenin  başkalarında görüp ulaşamadığı şeylere sahip olma duygusu ağır basmıştı.

Cengaver  annesinin böyle bir şeyi yaptığını öğrendiğinde içini çekerek  şakaklarına akan  göz yaşlarını, gözlerindeki  utancını hayatım boyunca unutamamıştım. 

İşte o anda karar vermiştim bu çocuğu yetiştiren anne kötü olamazdı. Annenin  gaflete düştüğü her halinden belliydi. 

Alış verişlerinin çoğu evinin ihtiyaçları , çocuklarının özlemlerini kapsıyordu.  

Yıllar sonra sevdiğim akıllı olan  boyacı cengaver  çocuk delikanlı olarak  ziyaretime geldi.

Yaşadığımız o üzücü günlerin   konuşulmasını  istemiyordum. Fakat kendisi konuya girdi özetlen şunu söyledi.
Abi şikayetçi olmadın, hatta öğle hassas davrandınki komşulardan gelişini merak edenlere beni  yetiştiren aileye teşekkür etmeye geldim dedin.

Annemi adli vakaya soksaydın o ayıp bizi perişan ederdi, mahallede dedikodu hemen yayılırdı,  babam annemi boşardı, kardeşime ömrü boyunca bu ayıp yeterdi diyerek şükranını dile getirmişti*

Ve sordu abi o gün seni şikayetçi yapmayan sebeb neydi yıllardır içimde ukte, o gün çocuktum , mahçuptum,
Heleki babama söylersin diye çok korkmuştum. 

Sen saçımı okşayıp, fabrikaya her zamanki gibi gelecek işini yapacaksın bu olay kapanacak aramızda kalacak dediğin zaman çok mutlu olmuştum.  

Adaletin tecellisinde bu yaşanmışlık ile belkide ömrün boyunca hiç bir suç cezasız kalmamalı demeyeceksin ,her suçu  mahiyetinden ziyade sebebiyetinden  ele almayı düşüneceksin demiştim.

Benim cüzdanımı masada açıkta bırakmam 9 yaşında kardeşinin  ilgisini çekmiş. 

Annene  götürmüş, annen  önemsiz bir şey gibi davranmış kardeşine ne yapacağını hissettirmemiş. 

Babanın annene verdiği kartın benzerinin benim cüzdandan çıktığını görmüş , orda şeytan vesvese vermiş ,  gitmiş ilk alışverişi yapmış , bakmış sorun yok, ikinciyi , üçüncüyü denemiş. 

Şimdi sana neden şikayet etmediğimi söylüyücem çünki suç benim ihmalimden  baslamışt...
Nedenmi..? Anlatıyım...! 

1980 yılı Amasya' Çavuş Talimgahın' da eğitimci ÇAVUŞ um.
Bir Pazar sabahı kalktığımda  nöbetçi çavuş bölüğü iştima düzenine almış, istirahat  izni vermiyor , İştima sahasında bölüğe  istikamet veriyor , yat , kalk,  sürün diyordu,  durum canımı çok sıkmıştı bölüğün en disiplinli ve en çok sevilen Çavuşlarından biriydim. Nöbetçi Çavuş arkadaşıma durumu sordum neden bölük cezalı dedim..
Cevap gecikmedi geldi,  acemi askerin birinin cüzdanı kayıp , ortaya çıkana kadar ceza sürecek demişti. Bir kaç çavuş arkadaş ise ona destek veriyordu. 
Cüzdanı kaybolan askeri çağırdım , bölüğün en göze batan askerlerinden biriydi , her hafta nizamiyeye misafiri gelir , benim nöbetlerim hariç ,  her hafta sonu çarşı iznine giderdi,  Cüzdanını çarşıda da  kaptırmış olabilirdi o kadar asker böyle bir ihmalin cezasını çekmemeliydi. Nöbetçi Çavuş arkadaşımı ikna ettim . Bölük serbest kalmıştı.

Aradan geçen başka bir günde Nöbetçi Çavuş'ken  koğuşları kontrol ediyordum, gece saat 24 sıralarında bir koğuşa girdiğimde hiç unutmam HABİB CAN CAN,  (VAN) emret komutanım diyen oldukça temiz halli bir Nöbetçi vardı, koğuşu kendim gezerken ranzanın birinin altında bir cüzdan gördüm, aldım içine baktım asker için  küçümsenmeyecek kadar bolca para vardı.Koğuş nöbetçisine  hissettirmeden cüzdan içinden kimliğine baktım NÖBETÇİ ye seslendim . HABİB  CAN  CAN VAN emret komutanım.
Habib .....Bu asker hangisi dediğimde beni yanına götürdü . Askerin çoğu uyanık yorgan altından durumu gözlüyordu. Cüzdanı kayıp askeri uyandırdım , ranzadan indi ve sordum. Cüzdanın varmı...? 
Var komutanım . Nerde ..? Yastığımın altında pantolonun cebinde demişti. Göster bakalım dediğimde , yastığın altından pantolonunu aldı, arka cebine baktı cüzdan yoktu, diğer ceplere etrafa baktı cüzdan yoktu. 

Tekrar sordum  cüzdanın nerde ? "çalmışlar komutanım" dediğinde koğuş nöbetçisi  Habib korkudan  adeta mum gibi bembeyaz olmuştu. Gerçekten cüzdan bende olmasaydı, habibin heyecanı ve korkusu yüzünden Habib suçsuz yere suçlanabilirdi. Kim çalabilir diye sorduğumda , yanında yatan oldukça  gariban arkadaşını göstermişti.
Neden çalsın demiştim, sigara parası bile gelmiyor komutanım demişti.

Bir kaç gün önce bölüğün aldığı ceza gözümün  önüne geldi. 

Cebimden cüzdanı çıkardım sordum bumu cüzdanın dedim ? 
Evet demişti. " şimdi söyle bakalım içi para dolu bu  cüzdanı yanındaki gariban bulsaydı,  bu çok zengin yarın para  istese yine gelir deseydi şeytan ın vesvesesine uysaydı tek başına suç onunmu olurdu. Hayatı boyunca unutmaması için kendimce  cüzdan sahibine ceza verdim.  Gerçeği bilmeden gariban arkadaşını direk suçlamanın bedeli olmalıydı.  

Cengaver; işte bende cüzdanımı ortada bırakarak   ceza verdiğim askerin konumuna  düşmüştüm. 

Cüzdanım ortadaydı küçük bir cocuk almıştı ve ilk suçuydu  sebeb olan ise bendim. 
Bu çerçeveden baktığımda,  kendime ceza olarak sizden almadığım  malzemeler  az bile gelirdi..

İşte o gün kendimle yüzleştim ve kararımı verdim. 

Annenin yüzündeki acı ve pişmanlık. 

Kardeşinin korkusu.

Senin üzüntün ve mahçubiyetin yeteri kadar ceza çektiğinizi  göstermişti.

Ne kadar doğru karar verdiğimi  bana bugün sen yaşattın..

Cengaver  şimdi  karşımda eğitimini başarı ile tamamlamış  AVUKAT'sın

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt