YEREL
Giriş Tarihi : 08-03-2024 01:11   Güncelleme : 08-03-2024 01:27

SON İKİ AYDA 2 BİNDEN FAZLA KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI

Edirne Valisi Yunus Sezer düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “ Sınır kapılarımızda ortaya koyulan kararlı mücadelenin sayesinde kentteki göçmen hareketliliğinde yüzde 90 oranında azalma olduğunu ve son 2 ayda 2 bin 289 düzensiz göçmen yakalandı.” dedi.

SON İKİ AYDA 2 BİNDEN FAZLA KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI

Edirne’nin güvenlik ve asayişi ile ilgili Emniyet, Jandarma, Başsavcılık, Sahil Güvenlik, Gümrük Bölge Müdürlüğü ve ilçe Kaymakamlarının da katılımı ile yapılan aylık değerlendirme toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Edirne Valisi Yunus Sezer; Son iki ayda 2 binden fazla göçmen yakalandığını söyledi.

SON İKİ AYDA 2 BİNDEN FAZLA GÖÇMEN YAKALANDI

Vali Sezer; “Edirne’nin sınır kenti olması nedeniyle göçmen kaçakçılığı açısından ve göçmenlerin geçişi açısından da adeta bir transit il konumunda olduğunu göz önünde bulundurursak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın önderliğinde sınır kapılarımızda ortaya koyulan kararlı mücadele sayesinde ilimizdeki göçmen hareketliliğinde yüzde neredeyse % 90 oranında azalma oldu ve son 2 ayda 2.289 düzensiz göçmen yakalandı.

Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin güvenlik ve asayişi ile ilgili emniyet, jandarma, başsavcılık, sahil güvenlik, gümrük bölge müdürlüğü ve ilçe kaymakamlarının katılımı ile yaptıkları aylık değerlendirme toplantısı sonrası gazetecilerle bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu.

Edirne’de geride kalan son 2 ayda yaşanan asayiş olayları ile ilgili açıklamada bulunan Vali Yunus Sezer, düzensiz göçle mücadeledeki başarıya da değinerek yüzde 90 oranında azalma olduğunu 2 bin 289 düzensiz göçmen yakalandığını ve organizatörlerle ilgili de son 2 ayda yapılan operasyonlarda 84 kişinin yakalandığını duyurdu. “Göçmen hareketliliği yüzde 90 oranında azaldı”

Edirne’nin sınır il olması nedeniyle göçmen kaçakçılığı açısından ve göçmenlerin geçişi açısından bir transit il konumunda olduğuna dikkat çeken Vali Sezer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ve sınır kapılarında ortaya koyulan kararlı mücadele sayesinde kentteki göçmen hareketliliğinde yüzde 90 oranında azalma olduğunu ifade etti.

Son 2 aylık süreçte 2 bin 289 göçmen yakalandığını belirten Vali Sezer, organizatörlerle ilgili de operasyonlar gerçekleştirildiğini ve 84 organizatör yakalandığını aktardı. “Sınırdaki fiziki tedbirleri arttırdık”

büyük bir mücadele söz konusu olduğunu söyleyen Vali Sezer, “İlimiz sınırlarından başlayarak ta komşu ülke sınırlarına kadar olan noktada 90 noktada bizim geçici ve kalıcı yani mobil ve kalıcı noktalarımız var. Arkadaşlar sürekli bu noktalarda hem değişik noktalarda tedbirler alarak bu mücadeleyi sürdürüyorlar. Bir taraftan hudut yollarımızı, devriye yollarımızı iyileştiriyoruz ve yaptırıyoruz. Bir taraftan da elektro-optik kuleler, asansörlü kulelerle beraber bu sınırdaki fiziki tedbirleri de iyice arttırmış durumdayız. Buraya hudut tugayı kuruldu ve tek yerden şu anda sınırdaki tedbirler yürütülüyor. Bu noktada da hem Milli Savunma Bakanlığımız sınır hakkında hem de gerisinde jandarmamız ve emniyetimiz yoğun bir mücadeleyi devam ettiriyor. Bu mücadele sayesinde göçmen hareketliliğinin azaldığını görmek de bizleri mutlu ediyor” ifadelerine yer verdi.

Yakalama kararı olanların ve örgüt mensuplarının da sınır kapılarını kullanarak ülkeyi terk etmeye çalıştığına değinen Vali Sezer, bununla ilgili olarak da önemli çalışmalar yapıldığını ve 98 örgüt üyesinin yurt dışına çıkarken yakalandığını belirtti.

Asayişten, gümrük kapılarından giriş çıkış verilerine, düzensiz göçle mücadeleden, trafik kazalarındaki azalış verilerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Edirne’de 4 sınır kapısı olduğunu belirten Vali Yunus Sezer, Avrupa’ya sınır olması sebebiyle göçmenlerin de geçiş güzergahı olarak kullandığı bir il konumunda olması sebebiyle burayla ilgili olarak huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında çeşitli tedbirler aldıklarını ve bu tedbirleri arttırdıklarını ifade etti.

“2 aylık dönemde 318 bin 500 gümrük kaçağı malzeme yakalandı”

2024 yılına bakıldığında son 2 aylık dönemde 318 bin 500 gümrük kaçağı malzeme yakalandığını duyuran Vali Sezer, bu oranın geçen yılın yaklaşık 3’te birine tekamül ettiğini ve bunun ekonomik değerinin 500 milyon civarında olduğunu vurguladı.

Gümrük kapılarında tüm kolluk kuvvetleriyle yüksek bir koordinasyon söz konusu olduğunu belirten Vali Sezer, gümrük kapılarında 2024 yılı itibariyle hem esrar, hem kokain, hem de diğer sentetik uyuşturucularda yüksek oranda ve geçen yıla oranla yakalamada yüzde 116 bir artış olduğunu ifade etti.

50.5 kilogram esrar, 176 kilo 676 gram kokain malzemesi, 6 kilogram metanfetamin denilen uyuşturucu sentetik ecza yakalandığını söyleyen Vali Sezer, geçen yıla oranla neredeyse yüzde 3’te bir kısmının 2 ayda yakalandığını belirtti. Gümrük ile ilgili yakalanan kaçak malzemelere bakıldığında elektronik sigaradan değerli maden denilen 235 kilograma yakın altına kadar ülkeye girerken yakalandığını belirten Vali Sezer, gümrükte bu noktada yoğun bir çalışma yapıldığını ifade etti.

Uyuşturucuyla ve bağımlılıkla mücadele konusunda tedbirleri arttırdıklarını söyleyen Vali Sezer, bu noktada son 2 ayda 615 gram uyuşturucu madde ele geçirildiğini ve 132 şahsa işlem yapıldığını, 13 şahsın da tutuklandığını vurguladı.

Hırsızlıkla mücadele ile ilgili de önemli tedbirler alarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Vali Sezer, geçen yılın aynı dönemine göre hırsızlık noktasında yüzde 63’lük bir azalma söz konusu olduğunu aktardı. Vali Sezer, Ocak ve Şubat ayları baz alındığında günlük hırsızlık sayısının 1’e düştüğünü ve 60 gün içerisinde hem emniyet bölgesinde hem de jandarma bölgesinde hiçbir hırsızlık olmadığını vurguladı.

Alınan tedbirlerin hem yakalamalar, hem aranan şahısların yakalanması hem de hırsızlıkların azalması noktasında büyük katkı sağladığına dikkat çeken Vali Sezer, artan dolandırıcılık olaylarına karşı da vatandaşlara dikkatli ve bilinçli olmaları çağrısında bulundu.

Ülke genelinde dolandırıcılık sayısında artış olduğunu ve bunların birçoğunun iletişim yoluyla olduğunu belirten Vali Sezer, vatandaşlara bu konuda hem bilgilendirici broşürlerle, hem de SMS oluyla uyarıda bulunduklarını aktardı.

Trafik kazalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Vali Sezer, kazaların yüzde 95’inin şoför kayaklı olduğuna değindi. Uygulamalar ve alınan tedbirlerle son 2 ayda yaşanan trafik kazalarında azalma olduğunu söyleyen Vali Sezer, kazaların yaşandığı kör noktalarda tedbirleri arttırdıklarının altını çizdi.

Alkollü ve dikkatsiz araç kullanımı konusunda sürücülere uyarılarda bulunan Vali Sezer, vatandaşların can güvenliğini önemsediklerini ve bu noktada denetim ve tedbirleri arttırmaya devam edeceklerini aktardı. Vali Sezer, Vatandaşlara trafik noktasında duyarlı olmaları ve hız sınırına uymaları konusunda da çağrıda bulundu.

2024 yılında bu dört gümrük kapısından 354 bin 916 araç girişi, 371 bin 306 araç çıkışı olduğunu söyleyen Vali Sezer, 805 bin 148 yolcu girişi, 856 bin 849 yolcu çıkışı gerçekleştiğini belirtti. Vali Sezer, geçen yıla oranla bakıldığında araç ve yolcu giriş-çıkışlarında yüzde 17’lik bir artış yaşandığını vurguladı.

Geçen yıl 6 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turistin Edirne’ye giriş yaptığını belirten Vali Sezer, gümrük kapılarının yoğunluğunun her geçen yıl üzerine koyarak yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 15 arasında artış gösterdiğine değindi.

AdminAdmin