YEREL
Giriş Tarihi : 10-09-2022 00:08   Güncelleme : 30-10-2022 03:02

Özen'den Enflasyon Açıklaması

EDİRNE TATLICI BÜFECİ KEBAP VE LOKANTACILAR ODASI BAŞKANI ÖZEN “İKİ YIL GİBİ UZUN BİR SÜRE PANDEMİDEN HIRPALANAN YEME İÇME SEKTÖRÜ SON DÖNEMDE ENFLASYONLA BAŞ ETMEYE ÇALIŞIYOR

Özen'den Enflasyon Açıklaması

Girdi maliyetlerindeki olağanüstü artış esnaf ve sanatkarımızı oldukça zorlamaktadır.” Dedi.
Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen “ Pandemi döneminde kapanan ve büyük oranda kısıtlamaya giden yeme içme sektörü pandeminin ardından ortaya çıkan enflasyon ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile aldığını yerine koyamaz duruma geldi. Ekonomik faaliyetlerini idame ettirmek için borçlanan esnafımız sıkıntılı bir dönemden geçiyor.” Dedi.
Başkan Harun Özen “ İşletmelerin en büyük sorunlarından birisi de online yemek sipariş şirketlerinin aldığı yüksek komisyon bedelleridir. Esnafımız zorluklar içindeyken yeme içme sektörünün üzerinde yük olan ve yüksek komisyonlarla adeta esnafı sömüren, yüzde 18 ile yüzde 45 arasında komisyon ücretleri alan online yemek sipariş sistemlerinin komisyon oranlarının yüzde 6’ya çekilmesi gerekiyor. Online yemek sipariş sistemleri bizlerden aldığı yüksek komisyonlardan kullanıcıya indirimler vererek sistemi cazip hale getirirken, işletmeleri biçare halde sistemin içine çekiyor.
Bizim müşterilerimizi bizlere pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen yüzde 18 komisyon, tüketiciye yansıtıldığında fahiş fiyatlara yol açıyor. Bu durum, arz talep dengesini bozarak gıdada enflasyona neden oluyor. Aynı sipariş sistemleri uluslararası zincir restoranlarla yüzde 4-5 komisyonla çalışırken, esnafımıza yüzde 18 ile yüzde 45 arasında komisyon uyguluyor. Birkaç tane firma yüzünden ortaya çıkan yapay fiyat artışlarının sorumluluğu esnaf ve sanatkarlarda olmadığı gibi, buna sebep olan büyük online sipariş firmalarına karşı Ticaret Bakanlığımızın harekete geçerek komisyon oranlarına müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

AdminAdmin