Edirne Belediye Meclisi, Mart Ayı Olağan Toplantısı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Edirne Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda düzenlendi. Belediye Meclisi, Mart Ayı Olağan Toplantısı ile son meclis toplantısını da gerçekleştirmiş oldu.
Toplantı öncesinde Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar’a turizm elçisi beratı verildi.
Katıldığı televizyon programlarında kentin tanıtımına büyük katkı sunan Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar’a Edirne turizm elçisi payesi ve beratı verilmesine dair teklifin daha önce Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edildiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’ye sunduğu katkılardan dolayı Bahri Dinar’a teşekkür etti.
Gürkan “Edirne’nin tanıtımı için cansiperane bir şekilde görev yapan, gecesini gündüzüne katan ve bugüne kadar birçok televizyon programına katılarak, her fırsatta, her koşulda, hiç kimseden hiçbir şey talep etmeden, tamamen kendi becerisi ve kendi imkânlarıyla yıllardır Edirne’yi tanıtan Tarihi Ciğerci Bahri Bey, Bahri Dinar’a belediye meclisimizin, tüm partilerin oy birliği kararıyla Edirne Turizm Elçisi olarak paye vermiştik. Bunun kararını almıştık. Şimdi de kendisine bu belgeyi takdim ediyoruz” dedi.
Tarihi Ciğerci Bahri Dinar da Başkan Gürkan’a, Belediye Meclisi üyelerine ve Edirne halkına teşekkür ederek, “Bu benim için unutulmaz bir anı olacak” dedi.
Gürkan daha sonra Belediye Meclis üyelerine Edirne’ye verdikleri hizmetten dolayı teşekkür ederek, bugüne kadar görev yapan tüm üyelere şükran plaketi takdim etti.
Belediye Başkanı Recep Gürkan, daha sonra 10 yılın özetini Belediye Meclisi Üyeleri ve Edirne halkı ile paylaştı.
10 yıllık görev süresi boyunca Edirne’nin birçok problemini çözdüklerini belirten Gürkan, ““Edirne’miz için hepimiz en doğru olduğuna, en gerekli olduğuna, en ihtiyaç olduğuna inandığı işlerin altına imza attık. 10 yılı çok kısa anlatmam gerekirse, Edirne’nin çok uzun yıllardır çözülmeyen ya da yapılmayan temel belediyecilik hizmetleri dediğimiz hizmetlerini, çözme gayreti içerisinde olduk. Belediyecilikte temel bir prensip vardır. Her belediye başkanı bir döneminde kendisinden sonrada isminin anılması, adının yaşatılması için bir proje bırakmaya çalışır. Genellikle bir bina olur, büyük bir park olur. Geriye dönüp baktığımızda, hem bu dönem hem de bundan önceki dönem meclis üyelerimizin de çok büyük katkılarıyla Edirne’mize birçok alanda iz bıraktık” dedi.
Öncelikle Edirne’nin en büyük problemlerinden vahşi depolama alanına, Edirne Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri ile son verdiklerini belirten Gürkan, “İkinci olarak, çöp gazından elektrik üretmeye başladık. Bugün saatte 2.8 megawatt elektrik üretiyoruz. Bugüne kadar yaklaşık olarak 55 Milyon Kilowatt saat elektrik ürettik. Bunu Enerji Bakanlığıyla yaptığımız antlaşmayla her bir Kilowatt saatini 13. 3 dolar cent’ten sattık. Ve buradan hiçbir kuruş yatırım harcamasına girmeden cirodan yüzde 10 pay alarak, sürdürdük. Bunu geleceğe miras olarak bırakıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Gürkan, “Üçüncü proje olarak, 2015 yılında Devlet Su İşleri ile yaptığımız protokolle Kırklareli Kayalıköy Barajı’ndan yılda 20 Milyon 500 bin metreküp içme suyu temenninin ishale hattının yapılmasını sağladık. Bu da gerçekten çok büyük bir projeydi. Gelecek projesiydi. Bugün itibari ile Edirne’nin en az 30 yıllık içme suyu ihtiyacı karşılanmış oluyor. 58 kilometre binlik çelik borularla yapıldı. Lalapaşa Kavşağında bu projeye bağlı olarak Edirne’nin ikinci İçme Suyu Arıtma Tesisini yaptık bitirdik ve 2017 yılının sonunda her ikisini de hizmete aldık. Beşinci projemiz olarak, 60 yıldır imar planlarında olan ama bir türlü açılmamış, olan Güney Çevre Yolu’nu 85 adet konut, 6 adet iş yerini 2 buçuk yılda kamulaştırarak, Güney Çevre Yolu’muzu açtık. Bugün Edirne trafiğinde Güney Çevre Yolu’nun olmadığını düşünürseniz, ne anlama geldiğini daha iyi kavrarız diye düşünüyorum, Kuzey Çevre Yolu’nun sıfırdan açılışını yaptık. Sağlık Yolunu, bitirdik. Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nı hayata geçirdik. Burası bizim en övünç duyduğumuz projelerden birisi oldu. Meclis toplantılarımızı buraya taşıdık, meclis çalışmaları daha konforlu, daha düzenli bir hale geldi. Altyapıya başladık. 2016 yılında referandum yaptık, 2017 yılında ihalesini yaptık. 2 yıl altyapı kredileri onaylanmadı. Daha sonra Sayın Fatma Aksal’ın desteği ile 2019’da krediler onaylandı ve 2019’un Aralık ayında çalışmalara başladık” dedi.
Altyapının büyük bir bölümünün tamamlandığı belirten Gürkan, Edirne’ye kazandırılan Belediye Kreşi ve Kadın Merkezleri’nden de bahsetti. Atıl durumda bulunan Eski Elektrik Fabrikası’nın da restorasyonun yapılarak, kadınların hizmetine kazandırıldığını belirten Başkan Gürkan, “2014 yılında Belediyeyi devraldığımızda 2014 bütçemiz, 114 milyon TL’di. 140 milyon TL de borcumuz vardı. Maalesef maaşlar 5-6 ay ödenememişti. Göreve geldikten sonra 10 yıl içerisinde bütçemizi 26 kat büyüterek, 2024 yılı itibariyle 2 milyon 864 milyon TL’ye çıktı. Yüzde 120 üzerinde borçla devralmıştık, bugün yüzde 35 oranında borçla devredeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Edirne için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Gürkan, Ben yeni dönemde görev alacak tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Görev almayacak olan tüm arkadaşlarıma Edirne halkı adına bugüne kadar yapmış oldukları hizmet ve fedakarlıklar için teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra 8 gündem maddesi görüşülerek, karara bağlandı.